Περιγραφή

Τα φύλλα είναι πολύ ευωδιαστά, λογχοειδή, ταξινομημένα σε τριάδες, 8 με 10 εκατοστά μήκος, με λείες άκρες, πρασινωπά, έχοντας παράλληλα νεύρα σε ορθόγωνη κλήση στη μέση και πλατιά τριχίδια στις άκρες.Χρησιμοποιούμενα μέρη

Φύλλα, κορυφή των ανθών.Χρήση

Διώχνει τον πονοκέφαλο (με επαλείψεις κοπανισμένων φρέσκων φυτών στο μέτωπο), τον πονόματο (πλύσιμο με αφέψημα η έγχυμα), τη νευραλγία των αυτιών, (άχνισμα του αυτιού πάνω από το μπρίκι που βράζει το αφέψημα), ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών (με αφέψημα και πλύσεις).

Το αφέψημα και το έγχυμα της διεγείρουν το γενικό μεταβολισμό είναι τονωτικά, σπασμολυτικά, κάνουν καλό στις στομαχικές ανωμαλίες, διώχνουν την ξινίλα καθώς και τα αέρια, είναι αντιδιαρροϊκά, βοηθάνε και κάνουν πιο αποτελεσματικές τις δίαιτες αδυνατίσματος, πολεμούν την αϋπνία που προέρ­χεται από νευρική κούραση. Οι διουρητικές της ιδιότητες την κάνουν πολύ χρήσιμη σ' όσους μαζεύουν πέτρες στα νεφρά. Είναι γαλακτογόνο, πολύτιμο για τις λεχώνες που θέλουν να θηλάσουν το μωρό τους (και δεν επιτρέπουν στους μαιευτή­ρες να τους δώσουν το απαίσιο χαπάκι, που κόβει, τάχα τους υστερόπονους, ενώ στην πραγματικότητα υποδουλώνει όλες τις μητέρες στις πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε τα ειδικά γάλατα). Είναι εμμηναγωγό. Στυπτικό, επουλωτικό, χωνευτικό, (σε δυσπεψίες και νευρώ­σεις του στομαχιού), Αντιπυρετικό, Αντιδιαβητικό. Η Ομοιοπαθητική Ιατρική χορηγεί ένα βάμμα της Λουΐζας για την υδρωπικία και την οδυνηρή περίοδο.Έγχυμα:

Mε 1-2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνουμε 10-12 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε. Ένα μέχρι τρία φλιτζάνια τη μέρα για αϋπνία(σκέτο ή με ζεστό γάλα), νευρική κούραση, πέτρες στα νεφρά, για τις λεχώ­νες που θέλουν να θηλάσουν, ενισχυτικό σε δίαιτες αδυνα­τίσματος (ένα φλιτζάνι δροσερό κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο).Αφέψημα:

1/4 λίτρο βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές φύλλα, αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε. Το πίνουμε για στομαχόπονους, πόνους στα έντερα, διαβήτη.Εξωτερική χρήση:

Πλένουμε με ζεστό αφέψημα, το πονε­μένο μάτι, τις αιμορροΐδες, τον κόλπο που υποφέρει από κολπίτιδα, τις πληγές, τα έλκη, τα τραύματα (στις πληγές που πυορροούν βάζουμε σκόνηαπό κοπανισμένη ξερή Λουΐζα). Ο πολτός των κοπανισμένων φρέσκων φυτών (με τοπικές επαλεί­ψεις) κάνει καλό στον πονοκέφαλο και στον πυρετό.Κοινά ονόματα:

Λεμονόχορτο, Σταυροβότανο, Γοργόγιαννης, Βερβένα, Λυππία, Λιππιά, Αλοϋοία. Αλουσία. Ελοϊζα.Οικογένεια:

Βερβενίδες (Verbenaceae)