Το κατ' εξοχήν τοπικό προϊόν του Λεωνιδίου είναι η φημισμένη Τσακώνικη Μελιτζάνα. Εδώ και πολλά χρόνια την καλλιεργούν οι ντόποιοι παραγωγοί με αγάπη, με μεράκι και με τον παραδοσιακό τρόπο. Στον κάμπο του Λεωνιδίου ("Κήπο του Διονύσου" κατά τον Παυσανία) υπάρχουν ακόμα αρκετές αγροτικές εκμεταλεύσεις καλλιέργειας μελιτζάνας - μερικές από τις οποίας είναι βιολογικές - οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 800 στρέμματα.

Το φυτό κατά πάσα πιθανότητα ήρθε στην Ελλάδα το 12-13 αιώνα από την Ασία και από τότε αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής μαζί με το λάδι, το κρασί, το τυρί αλλά και τα άλλα κηπευτικά που συμβάλλουν στη μακροζωία, χωρίς να υστερούν σε γεύση.

Η Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση κάτι που ασφαλώς οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους. Επίσης διακρίνεται γιατί είναι επιμήκης χωρίς κυρτότητα, μήκους 20-25 εκ. και διαμέτρου 4-6 εκ. με μεγαλύτερη διάμετρο στη μέση. Η επιφάνεια του φλοιού είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος του καρπού οι οποίες έχουν ανοιχτό μωβ χρώμα.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποφάσισε τον Μάρτιο του 1996 την προστασία 317 αγροτικών προϊόντων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσης συγκαταλέγεται και η Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου. Η συγκεκριμένη απόφαση της Ενωσης κατοχυρώνει στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας, δηλαδή μόνον οι παραγωγοί του Λεωνιδίου που παράγουν τις Τσακώνικες Μελιτζάνες και τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, δικαιούνται να χρησιμοποιούν την κατοχυρωμένη ονομασία του προϊόντος.

Ο καρπός της τσακώνικης μελιτζάνας χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ευρύτατα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι, που παρασκευάζεται από μελιτζανάκια μήκους περίπου 5 εκ. Το βρίσκει κανείς εύκολα στα τοπικά καταστήματα.

Αυτό όμως που δεν βρίσκει συχνά να αγοράσει κανείς στο Λεωνίδιο, είναι ...η ίδια η μελιτζάνα, που όντας ανάρπαστη, διοχετεύεται γρήγορα σε κεντρικές αγορές.